Snijtechnieken

Ontdek de kracht van Stako.

Autogeen snijden

Eenvoudig en goedkoop autogeen snijdenHet autogeen snijden of kortweg brandsnijden is een verbrandingsproces, dat wil zeggen dat het materiaal plaatselijk met zuivere zuurstof, propaan of acethyleen verbrand wordt. Bij het snijden van staal wordt aan het snedevlak een temperatuur van ongeveer 1500 °C bereikt als gevolg van het verbrandingsproces. Ongelegeerd en laaggelegeerd staal is één van de weinige metalen die met dit snijproces gesneden kunnen worden.

 

Voordelen:

 • Eenvoudig beheersbaar
 • Brede toepasbaarheid
 • Goede kwaliteit en goedkoop
 • Onmisbaar bij richten en strekken
 • Snijden van 10 tot 1000 mm

Snel snijden met plasma

Sinds een aantal jaren is het plasmasnijproces als economisch proces in de snijtechniek sterk naar voren gekomen. Voor dit proces zijn snelle machines een noodzaak, daar voortloopsnelheden tot 8000 mm/minuut zeer gebruikelijk zijn. Snijden met plasma staat voor hoge nauwkeurigheid. Het proces is alleen geschikt om elektrisch geleidende materialen te snijden in dikte van 0,05 tot 80 mm. De grootste toepassing van het plasmasnijden ligt bij de non-ferro metalen, maar ook dunnere staalplaten kunnen ermee gesneden worden. Non-ferro metalen kunnen met een plasmasnijmachine gesneden worden tot een maximale dikte van 180 mm.

 

Voordelen:

 • Hoge snelheid (8000 mm/min)
 • Materiaaldiktes snijden van 0,5 tot en met 180 mm

Nauwkeurig snijden met water

Voor nauwkeurig snijwerk in alle voorkomende materialen en in diverse diktes heeft het watersnijproces zijn intrede gedaan. De nauwkeurigheid van het waterstraalsnijproces bedraagt 0,01 mm. De snijsnelheid is afhankelijk van het materiaal en de dikte van het materiaal. Door een zeer dunne waterstraal wordt een nauwkeurige contourloop bereikt. Onder druk van 6200 bar snijdt het water zich door het materiaal.

Met het waterstraalsnijden kunnen naast harde ook zachte materialen worden gesneden. Bij zachte materialen kan men denken aan papier, leer, kunstoffen, etc.. Om harde materialen te snijden moet aan de waterstraal een abrasief worden toegevoegd. Abrasief is een soort van fijn snijzand. Door deze toevoeging is het bijvoorbeeld mogelijk om door 150 mm dik staal te snijden.

 

Voordelen van waterstraalsnijden:

 • Uitzonderlijke snedekwaliteit
 • De waterstraal kan in een keer door verschillende materiaallagen snijden
 • Vrijwel geen warmte inbreng in het te snijden materiaal
 • Niet- en geleidende zijn met water te snijden
 • Harde en zachte materialen zijn met water te snijden
 • Met water snijden kan tot materiaaldiktes van 150 mm
 

Lasersnijden

Voor een zeer fijne snede en weinig materiaalverlies

Een laser is een elektromagnetische stralingsbron die licht uitzendt in een bijna evenwijdige bundel. Om met de laserstraal te kunnen snijden, moet die worden gefocust tot een lichtcirkel waarvan de diameter slechts fracties van een millimeter bedraagt. Hierdoor wordt de intensiteit van de straal zo groot, dat door smelten en verdampen van het materiaal zeer smalle en nauwkeurige gleuven kunnen worden gemaakt. Met de scherpe laserstraal kan men een groot aantal metalen en niet-metalen zoals kunststoffen, glas, hout en textiel snijden.

 

Lasersnijden met een lasersnijmachine biedt een grote vormvrijheid. Het is een interessante optie bij het snijden van ingewikkelde vormen uit producten, die met conventionele bewerkingen zoals stansen minder gemakkelijk mogelijk zijn. Lasersnijmachines maken het dan ook makkelijker om dergelijke snijopdrachten uit te voeren.

 

Omdat titanium een zeer lage ontbrandingstemperatuur en een grote gevoeligheid voor oxidatie heeft, kan dit materiaal heel goed met een lasersnijmachine worden gesneden. Doordat titanium een zeer duur materiaal is en er bij het lasersnijden weinig materiaal verloren gaat, zal een laserinrichting in de vliegtuigbouw zich snel terugverdienen.

 

Met een CO2-laser kan glas worden gesneden. Deze mogelijkheid wordt gebruikt bij het snijden van kwartsbuisjes voor lampen. Een andere toepassing is het volledig automatisch uitsnijden van autospiegels. Door het smeltproces van de laser is de kwaliteit van de rand weliswaar erg slecht, maar dat is in dit geval nou juist een voordeel omdat men zich daardoor minder snel snijdt tijdens het monteren van de spiegel in de rubberen ring.

 

Schuin snijden wordt kinderspel

Vele bedrijven snijden eerst de producten met een loodrechte snede uit een plaatveld om ze vervolgens, erg arbeidsintensief, te gaan nabewerken via frezen of handmatig snijden. Daar de productiekosten hiervoor erg hoog zijn, heeft Stako hierop ingespeeld en is zij op dit moment één van de weinige bedrijven met een perfect programeerbare oplossing, de zgn. schuinsnijkop of bevelkop. Deze rotatiesnijkop kan elke klus aan en bespaart u veel arbeidstijd!

 

Deze Stako bevelsnijkop is via AC digitaal servoregelaar perfect in staat nauwkeurige schuine snedes te maken met behulp van het plasma proces tot 65 mm dikte en met het autogeen proces tot 300 mm dikte.

 

De autogeen schuinsnijkop kan samengesteld worden uit een twee of zelfs drie snijbranders die volledig geprogrammeerd V, X en K naden kan snijden inclusief zijcompensatie.

 

Door middel van een softwaremodude wordt op een eenvoudige wijze de schuine hoek geprogrammeerd inclusief de hoeklussen. Ook voor het waterjetsnijden is deze schuinsnijkop toepasbaar. Hierin is Stako absoluut de specialist!

 

Droge snijtafel

Gelet op behoefte en type snijmachine kunnen wij u twee verschillende snijtafeltypen aanbieden. Een optimale werkomgeving voor uw personeel, milieuvriendelijkheid en een zo goed eindproduct zijn voor deze afweging belangrijke factoren.

 

Of het nou een klantspecifiek ontworpen snijtafel of een standaardversie betreft, de Stako snijtafels zijn geschikt voor het meest uitdagende snijwerk.

 

U heeft de keuze uit een droge snijtafel en/of watertafel.

 

Voordelen droge snijtafel:

 • Basis elementen met individuele aanpassingsmogelijkheden
 • Hoog draagvermogen
 • Segment afzuiging
 • Speciaal afzuigkanaal
 • Keuze tussen opvangbakken of automatische afvoerband voor snijafval
 

Green Label Watertafel

Water en vuur gaan toch samen!

• Kwaliteit van de producten, in en op water minder warmte beïnvloede zone in de producten vanwege koeling tijdens het snijden van het materiaal
• Economie , door het zeer lage energiegebruik van de combinatie afzuiging en snijtafel is er sprake van een veel economische oplossing
• Maattoleranties Door in het water te snijden blijven de producten veel beter maatvast en zal ook het plaatmateriaal waar je de producten uit snijdt beter blijven liggen

Lees meer

 

Resultaten:
Binden van vuile stoffen uit de rookgassen middels water
Geluidreductie mogelijk tot het geluidsniveau tot wel 80% of meer
Snelle niveau waterregeling. Ongeacht volume van de tafel
Eenvoudig schoon te houden watertafel
Combinatie water met staal geeft dezelfde kans op roest als normaal doordat het water zuurstof arm is en dus “dood”
Lagere investering doordat er geen afzuiging noodzakelijk is

 

Het grootste resultaat dat wij hebben kunnen boeken is:

Naast het positieve effect op het milieu, ook het effect op de kwaliteit van de snede. Door onder water te snijden wordt nl. de snede direct gekoeld, dit resulteert in hogere maatnauwkeurigheid (minder kans op kromtrekken door hitte) en heeft mede tot gevolg dat materialen zoals bijv. Hardox de materiaaleigenschappen behoudt wat bij “droogsnijden” door het langzame afkoelproces niet het geval is. Ook frezen, boren en tappen wordt makkelijker omdat het materiaal niet uitgehard wordt maar snel afgekoeld is.