Putsch

Putsch

De firma Putsch is zelfs een machinebouwer. Toen zij met Stako contact opnamen via het Schneidforum.de waren wij aangenaam verrast. Uiteraard is Stako gespecialiseerd in het maken van klant specifieke snijmachines, maar het is altijd mooi om te zien dat andere machinebouwers, uit een ander segment, geïnteresseerd zijn in onze producten. En het is natuurlijk nog mooier dat Stako uiteindelijk ook daadwerkelijk voor Putsch een machine mocht maken.

Stako bouwt klant specifieke machines. Om aan de wensen van de klant te kunnen voldoen is het daarom van groot belang om tijdens gesprekken het eisen en wensenpakket van de klant zo goed scherp mogelijk in beeld te krijgen. Op het moment van één van deze gesprekken hadden wij een machine die klaar was om opgeleverd te worden in Wijchen staan. Dit was een mooie gelegenheid om naast de gesprekken ook al enkele functies in de praktijk te laten zien.

Al in het begin werd duidelijk dat een waterjet machine nodig was om aan de wensen van Putsch te kunnen voldoen.  De wensen van de te snijden materialen, snijsnelheden, precisie en kwaliteit waren ruim. Stako heeft al meerdere combinaties van waterjet – plasma machines gebouwd, maar voor Putsch hebben we daar ook nog autogeen aan toegevoegd.

Daarnaast was er ook de wens om met de machine laskanten te kunnen snijden.

OM de machine toch compact te houden is er gekozen voor een pantograaf met wisselkop systeem voor de plasma en autogeen. Op deze manier kan er zowel met plasma als autogeen laskanten worden gesneden maar kan de machine toch compact worden gehouden.

De snijroosters in de watertafel zijn vanwege dezelfde grote verscheidenheid van te snijden producten in 2 varianten uitgevoerd. Een fijnmazig deel voor waterjet snijden en dunnere materialen voor het plasma snijden. Voor dikker materiaal is er robuust grofmazig rooster in de watertafel.

Er is echter geen fysieke barrière tussen beide roosters zodat desgewenst er een plaat ter grootte van de gehele snijtafel op de machine gelegd kan worden.

De machine is verder uitgerust met een hoogtemeting voor het water snijden. Een plasma-boogspannings-hoogteregeling voor het plasma snijden en een capacitieve hoogtereling voor het autogeen snijden. Dit verhoogt de kwaliteit van het snedes. Zeker bij het snijden van laskanten.